G Ü N C E L

AĞIZ KOKUSU




Sinüzitler tedavi edilmediklerinde kronikleşirler ve burun gerisinden boğaza doğru iltihabi kötü kokulu akıntının kaynağı olurlar.

Ağız kokusunun (halitozis) bir çok nedeni vardır Bu nedenleri 3 ana grupta inceleyebiliriz.

1)Ağız boşluğu ile ilgili nedenler ;

Bunlar arasında ağız hijyeni bozukluğu ilk sırayı alır. Dişler ve dil üzerindeki mikroorganizmalar ile ağızdaki protein artıkları temizlenmezse kötü koku üretirler. Diş plakları içinde yerleşmiş mikroplar genellikle anaerop denilen havasız ortamda üreyebilen mikroplardır. Diş eti iltihapları, yemek artıkları, dil üstünde özellikle çok sigara içenlerde ve ağız temizliğine önem vermeyenlerde oluşan tabaka kötü kokunun kaynağı olabilirler. Ağız – boğaz boşluğundaki diğer nedenler bademcik, geniz eti (burun arkası) iltihaplanmalıdır. Bademcik taşları da kötü kokuya neden olabilir. Ağızdaki tükrük salgısının azalması da halitozisi artıran bir neden olabilir.

2)Burun ve sinüs hastalıklarıyla ilgili nedenler;

Bu grupta en önde gelen neden sinüzitler ve burun iltihapları(rinit)dır. Sinüzitler tedavi edilmediklerinde kronikleşirler ve burun gerisinden boğaza doğru iltihabi kötü kokulu akıntının kaynağı olurlar.

3)Yemek borusu ve mide gibi gastrointestinal sistem hastalıkları;

Mide kaynaklı reflü hastalığı, bazı iltihabi mide hastalıkları, yemek borusunda oluşan cepler(divertikül) biriken yemek içeriği nedeniyle ve iltihap nedeniyle halitozise neden olabilir.

TEDAVİ

Tedaviye başlanmadan önce nedenin iyi anlaşılması gerekir. KBB uzmanı, diş hekimi ve dahiliye uzmanı bazen ortaklaşa karar vermelidir. Diş çürükleri ve diş eti hastalıkları varsa tedavi edilmelidir. Ağız hijyenine önem verilmelidir. Dilin üst kısmı diş fırçasıyla nazik bir şekilde haftada birkaç gün fırçalanmalıdır. Ağız ve dişteki mikroorganizmalar için kullanılacak antibiyotik ile sinüzit ya da bademcik enfeksiyonları için kullanılacaklar farklıdır. Bu açıdan tedaviyi takip eden hekim vermelidir. Reflü şikayeti olanlarda ilaç dışında uyulması gereken kuralları hasta ciddiye almalıdır.Bazı gargaralar da (klorheksidin glukonat, setilpiridinyum klorid, benzetonyum klorid, çinko iyonları içerenler gibi) etkili olabilir. Halitozis tedavisi bazen de cerrahi müdahale gerektirebilir.