BURUN CİLDİ HASTALIKLARI
O bölge cildinde kızarıklık, ağrı, genel durum bozulması, titreme ve 39 C civarı ateş mevcuttur. Bebeklerde daha çok karın çevresinde görülürken erişkinlerde yüzde görülür.
FRONKÜL
Burun kıl köklerinin yüzeyel bir iltihabı şeklinde başlar. Burun içi enfeksiyonlarında (rinit, sinüzit) burun akıntısının içerdiği bakterilerin kıl köklerinin sızması veya aynı bakterilerin kaşıma veya burun kıllarının çekilmesi sonucu, kıl köklerinin iltihaplanmasıyla oluşan kısmen yüzeyel enfeksiyona vestibülit denir. Burun girişindeki derinin iltihabıdır.
– Burun ucunda ağrı, hassasiyet, kızarıklık
– Burun ucu, burun kanadı ve dudakta şişlik, gerilme hissi
– Apse ve çevre dokunun harabiyeti sonucu fronkül oluşur. Ağrı artar.
Tedavi:
-Uygun antibiyotik verilir, antibiyotikli pomadlar sürülebilir, sıkılmaz.
Menenjite varabilen komplikasyonlar oluşabilir.
BURUN EGZEMASI
İçi sıvı dolu keseciklerle başlar. Kuruyup kabuklandıkça ağrı artar. Kaşıntı ve yanma, döküntü olabilir. Burun dışında ve girişindeki deride yerleşir. Burun akıntılarından kaynaklanır. Alerjik cilt reaksiyonlarında da görülebilir. Şeker hastalarında da yaygındır. Tedavide genellikle bölgesel tedavi yapılır.Uygun pomadlar sürülür, temizlenir.
YILANCIK
a) Cilt ve cilt altı dokusunun ani gelişen yangısıdır. Lenfatik yollarda bakteri enfeksiyonu mevcuttur. İltihaplı cilt sahası kırmızı renkte ve sağlam kısımdan kabarıktır. Portakal kabuğu görüntüsü vardır.
b) O bölge cildinde kızarıklık, ağrı, genel durum bozulması, titreme ve 39 C civarı ateş mevcuttur. Bebeklerde daha çok karın çevresinde görülürken erişkinlerde yüzde görülür.Tedavisinde sistemik antibiyotik verilmelidir.
RİNOFİMA
Burun cildinde kalınlaşma, kırmızı renkte kabartıların yer aldığı kitleler görülür. Bu oluşumların arasında derin girintiler ,burun ucu ve kanadı ve derisinde pürtüklü yapılanma görülür.
Nedenleri arasında
a) Yağ metabolizması bozuklukları ve
b) Alkolizm sorumlu tutulmaktadır
Tedavide altta yatan nedenin tedavisi yapılmalıdır. Cerrahi gerekmiyorsa
Lokal :
a- Cilt temizliği
b- Kükürtlü, civalı, Asetil salisilik asitli pomatlar uygulanır.