Reflü terimi Latince “geri akış” anlamına gelir. Mideden başlayan reflü bazen yemek borusunun üst darlığını geçip gırtlak ve boğaza kadar gelebilir.
Reflü terimi Latince “geri akış” anlamına gelir. Mideden başlayan reflü bazen yemek borusunun üst darlığını geçip gırtlak ve boğaza kadar gelebilir. İki durumdaki reflü farklı reflüler olarak isimlendirilir. Yemek borusunu geçip gırtlak ve boğaza ulaşan reflüye laringofarengial reflü adı verilir (LFR). Reflü oluşmasında rol oynayan birçok faktör vardır. Bunlar :
1.Yemek borusu alt kısmının gerginliği,
2.Yemek borusundaki asit oranı,
3.Yemek borusundaki mukoza direnci,
4.Midenin aşırı asit üretmesi,
5.Midenin boşalma süresi,
6.Yemek borusu üst darlığının çalışma bozukluğu,
7.Karın içi basıncın artmasıdır.
Özellikle kilo artışı, dar kıyafetler, karbonhidratlı yiyeceklerin fazla tüketilmesi karın içi basıncını artırır. En sık görülen reflü bulguları şunlardır:
1.Devamlı ya da aralıklarla görülen ses kısıklığı,
2.Geniz akıntısı,
3.Boğazda gıcık hissi,
4.Boğazda aşırı balgam,
5.Sürekli öksürük,
6.Göğüste yanma,
7.Nefes yolu obstrüksüyonu.
Ses tellerindeki nodüllerin en sık nedenlerinden biri olduğu bilinmektedir. Kesin olarak ispatlanmasa da sinüzite, uyku apnesine, ağızda yaralara, bebeklerde ani ölüme, orta kulak iltihabına neden olduğuna dair çalışmalar bulunmaktadır. Tedavisinde yaşam biçimi ve diyette yapılan değişiklikler ilaç kullanımı ve dirençli vakalarda cerrahi tedavi uygulanmaktır.