SİNÜZİT BELİRTİLERİ
Özellikle sabah öksürükleri birikmiş akıntının bir sonucudur. Erişkinlerde burun tıkanıklığının bir nedeni de sinüzitle birlikte burunda polip oluşumudur.
Polip gibi burunda kemik eğriliği de sinüs havalanmasını bozduğundan sinüzite yol açabilir. Çocuklarda ise geniz eti önemli bir etken olabilir.
Sinüzit belirtileri hastalığın süresine, yerine ve yaygınlığına, mikrobun etkinliğine ve hastanın bağışıklık sistemine göre değişir.
Hafif seyreden olgularda ateş olmazken şiddetli sinüzitlerde yüksek ateş görülebilir. Ateş aynı zamanda komplikasyon habercisi de olabilir. Burun tıkanıklığı, geniz akıntısı, akıntıya bağlı boğazda yanma hissi çoğunlukla vardır.
Özellikle sabah öksürükleri birikmiş akıntının bir sonucudur. Erişkinlerde burun tıkanıklığının bir nedeni de sinüzitle birlikte burunda polip oluşumudur. Polip gibi burunda kemik eğriliği de sinüs havalanmasını bozduğundan sinüzite yol açabilir.
Çocuklarda ise geniz eti önemli bir etken olabilir. Baş ağrısı sanıldığı kadar fazla olmaz. Akan sinüzitlerde görülmezken sinüslerin içinde kapalı kalan enfeksiyonlarda ve genellikle kronikleşmiş vakalarda daha yaygın görülür. Ağrı üst dişlerde, yüzde, alında ve göz çevresinde olur. Çocukta orta kulak iltihabına yol açabilir, bu durumda kulak ağrısı da kaçınılmazdır.
Çocuk sinüzitleri en sık göz komplikasyonuna yol açar, göz kapağı şişer kızarır ve ağrılı olur, görme bozukluğuna yol açabilir.
Soğuk ve kuru hava, sigara dumanına maruziyet ve endüstriyel hava kirliliği semptomları artırır. Sinüzitin en ciddi komplikasyonları ise menenjit ve beyin apsesidir.